Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ЗВІТ ЩОДО СТАНУ ВИКОНАННЯ РФ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ В СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ В ОКУПОВАНОМУ КРИМУ

Кримська правозахисна група презентує Звіт щодо стану виконання РФ міжнародно-правових зобов’язань в сфері захисту прав людини в окупованому Криму.

Здійснивши збройну агресію проти України, Російська Федерація порушила взяті на себе міжнародно-правові зобов’язання. Міжнародне право покладає РФ як на окупуючу державу зобов’язання згідно Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та інших міжнародно-правових актів.

Крім того, встановивши ефективний контроль над територією Криму, РФ зобов’язана дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань згідно Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Міжнародного пакту про економічні соціальні і культурні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів в сфері захисту прав людини.

Проте, з початком окупації українські закони були замінені законодавством РФ всупереч зобов’язанням за міжнародним гуманітарним правом, згідно з яким існуюче законодавство окупованої території повинно залишатися чинним. Це призвело також до вибіркового та політично вмотивованого застосування положень кримінального законодавства, спрямованих на боротьбу проти тероризму, екстремізму і сепаратизму, що обмежило право на свободу і звузило простір для реалізації фундаментальних прав та свобод.

За період з грудня 2020 року по листопад 2021 року Кримська правозахисна група на території окупованого Криму зафіксувала систематичні порушення прав людини, зокрема:

– порушення права на життя, фізичну та психічну недоторканність, свободу та безпеку;

– порушення прав осіб, що утримуються під вартою;

– порушення свободи думок та їх вільний вираз;

– порушення свободи мирних зібрань та свобода асоціації;

– порушення свободи совісті і релігії;

– порушення заборони примусового призову на військову службу.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top