Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У доповіді УВКПЛ ООН описано порушення прав людини в Криму за період з 16 травня по 15 серпня 2016 року

doklad-oonУправління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) опублікувало Доповідь про стан у сфері прав людини в Україні за період з 16 травня по 15 серпня 2016 року.

У доповіді, зокрема, йдеться й про випадки порушення прав людини в Криму, зафіксовані УВКПЛ ООН.

Майже всі ці порушення було відображено в моніторингах Кримської Правозахисної групи.

  1. Справа «кримських диверсантів» Євгена Панова, Андрія Захтея. У доповіді сказано, що «11 і 13 серпня 2016 року було заарештовано та взято під варту на два місяці два ймовірних члени групи. Третього підозрюваного було схоплено 30 липня 2016 року в аеропорту Сімферополя».
  2. Вночі 24 травня 2016 щезнув безвісти кримський татарин Ервін Ібрагімов.
  3. 21 червня представники УВКПЛ зустрілися в Херсонській області з Ларисою Шаймардановою, матір’ю Тимура Шаймарданова.
  4. 10 червня 2016 року кримський суд засудив Андрія Коломійця до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
  5. 22 липня 2016 року УВКПЛ опитали в Києві Геннадія Афанасьєва. Протягом дворічного затримання, як в Криму, так і на території РФ, до нього регулярно застосовували різні форми тортур, зокрема побої, електричний струм, удушення та загрози сексуального насильства.
  6. Кримська «поліція» на короткий термін затримана та допитала кількох людей, котрі брали участь у несанкціонованому автопробігу.
  7. 04 липня 2016 року фактичний «уряд» Криму зробив зміни до постанови від листопада 2014 року, де перераховано усі місця в «республіці Крим», де дозволено організовувати громадські заходи. Відповідно до постанови 2014 р., можна було подати повідомлення про проведення публічних заходів в 665 місцях в 11 містах і 14 районах «республіки Крим». У липні 2016 року виправленнями до постанови кількість таких місць скоротилася до 366 – майже наполовину – без витлумачення мотивів рішення.
  8. Тиск у вигляді допитів, обшуків і попереджень, як і раніше, практикується «поліцією» та ФСБ стосовно людей за висловлювання власних поглядів або участь в діяльності, що уважається «екстремістською».

30 травня 2016 року Лілія Буджурова була попереджена кримськими «прокурорами» щодо демонстрації «екстремістських» поглядів через критику нею в соціальних медіа арештів кримських татар.

18 липня 2016 року Леоніда Кузьміна, главу Українського культурного центру в Сімферополі, викликали на допит в «поліцію» через його діяльність в Центрі.

Того самого дня колишнього активіста Майдану з Ялти, Ларису Китайську, було на короткий час затримано та допитано ФСБ, а в її будинку проведено обшук.

На думку УВКПЛ, картина, що спостерігається й в інших випадках, коли люди піддаються поліційним діям без жодних обґрунтувань, може позиціонуватися як одна з форм переслідування, що супроводжується втручанням в приватне життя.

9.Три місця пропуску осіб між Кримом і материковою частиною України закривалися кілька разів на початку серпня, що ускладнювало ситуацію, спричиняючи труднощі та утворюючи довгі черги, які перешкоджали вільному переміщенню людей через адміністративний кордон.

Люди з материкової частини України і Криму скаржилися в УВКПЛ на труднощі транспортування особистих речей в/з Криму. Проблема особливо загострилася з прийняттям урядом України постанови № 1035 від 16 грудня 2015 року, що забороняла перевезення особистих речей, за винятком майна, зазначеного в списку дозволених предметів, що міститься в статті 370 Митного кодексу України. Постраждалі повідомили УВКПЛ, що це є підґрунтям для корупції.

Кримчани також стикаються з труднощами у вільному пересуванні із-за правил перетину адміністративного кордону з дітьми. Щоб дістатися до материкової України в супроводі одного з батьків, кримські діти мають отримати нотаріально завірену згоду на їхній виїзд другого з батьків.

10.Також УВКПЛ було вказано на проблеми з безпекою в пунктах пропуску Каланчак і Чаплинка, спричинені наявністю недостатньо добре позначених замінованих ділянок з обох боки дороги до адміністративного кордону.

У недатованому листі, який представники УВКПЛ бачили 29 травня, «віце-прем’єр-міністр Криму» проінформував керівників місцевих органів влади, що Меджліс був визнаний «верховним судом» Криму екстремістською організацією.

  1. «Суд» в Криму 11 серпня ухвалив рішення про примусове обстеження Ільмі Умерова, одного з трьох заступників голови Меджлісу, в психіатричній клініці.
  2. 26 травня кримською «поліцією» були проведені обшуки у межах операції, нібито спрямованої на боротьбу з нелегальною міграцією. Чотирьох кримських татар, котрі мали спільний бізнес, затримали та звільнили кілька годин по тому. В цілому, щонайменше 20 людей, з кримськими татарами і громадянами Узбекистану включно, було допитано в контексті цього поліційного заходу.
  3. Всіх жінок, засуджених до тюремного ув’язнення на півострові, перепроваджують в виправні установи в РФ. За період з 18 березня 2014 по 15 червня 2016 року 240 жінок, котрі отримали вирок кримських «судів», було відтранспортовано до Російської Федерації для відбування покарання.
  4. За словами кримського омбудсмена, до 380 засуджених можуть бути громадянами України, з реєстрацією на материковій частині України.

У доповіді йдеться про те, що 16 громадян України утримуються в СІЗО міста Сімферополь.

Представник інституту українського омбудсмена повідомив УВКПЛ, що український та російський омбудсмени домовилися про співпрацю щодо питання ув’язнених. Як повідомляється, перший список з 18 ув’язнених, котрі бажають відбувати покарання в Україні, було складено та узгоджено обома сторонами.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top