Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Усупереч погрозам, я завжди повертався до Криму»: Нарімана Джеляла арештували до листопада

Н.Полозов и Н.Джелял. Фото: Крымская солидарность

«Київський районний суд» Сімферополя обрав запобіжний захід першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу у вигляді тримання під вартою до 4 листопада.

Рішення ухвалив «суддя» Віктор Крапка, задовольнивши клопотання «слідчого ФСБ» Віталія Власова.

Як повідомлялося, щодо Джеляла було порушено кримінальну справу за ч.5 ст. 33 КК РФ (співучасть, організація злочину) й ч.1 ст. 281 КК РФ (диверсія).

Наріман Джелял не згодний з інкримінованим йому злочином. Він прохав залишити його під домашнім арештом, оскільки не планує залишати Крим і ладний на першу вимогу з’являтися для проведення слідчих дій.

«Я міг наразитися на це кримінальне переслідування ще з 2014 року, але кожного разу, попри схожі погрози й прохання залишити територію Криму з боку моїх друзів, я повертався додому, на свою батьківщину. Нещодавно відвідав установчий саміт Кримської платформи, що вкрай негативно оцінюється російською владою. Були публічні заяви керівництва Криму про переслідування учасників Кримської платформи, але, попри такі заяви й погрози, я повернувся додому. У мене не виникає жодної думки про те, щоб, не дивлячись на наявний стан справ, а саме мою кримінальну справу, з якою я абсолютно не згоден, у мене немає щонайменшого бажання залишати Крим і свій власний будинок», – цитує Джеляла «Кримська солідарність».

Нариман Джелял. Фото: Крымская солидарность
  • Нагадаємо, 4 вересня силовики здійснили в Криму п’ять обшуків і після цього затримали п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, двоюрідних братів Асана і Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова. Добу до них не допускали адвокатів.
  • За інформацієюФСБРФ,обшукивідбувалися черезпошкодження23серпнягазопроводувПеревальномупідСімферополем.Але не повідомляється,про які самепошкодженняйдеться,світлинийвідеоне оприлюднено.
  • Наріман Джелял лише 5 вересня повідомив адвокатові, що протягом 4 вересня його утримували в кайданках з мішком на голові та під психологічним тиском у невідомому місці, після чого перевезли до будівлі ФСБ.
  • Джеляла, Асана й Азіза Ахтемових звинувачують у диверсії (статті 281 КК РФ). За версією слідства, вони буцімто причетні до пошкодження газопроводу 23 серпня. Зважимо на те, що 23 серпня Наріман Джелял перебував у Києві, на заходах Кримської платформи.
  • 6 вересня «Київський районний суд» Сімферополя арештував братів Ахтемових на 2 місяці.
  • Співвітчизники затриманих вийшли 4 вересня під будівлю управління ФСБ Росії в Сімферополі, щоб дізнатися про їхню долю. Затримали близько 40 осіб, серед яких були активісти, громадські журналісти й родичі затриманих. Пізніше їх відпустили, втім було складено 58 протоколів за «невиконання правил поведінки за НС», деяких залишили під вартою на два тижні за начебто порушення ст. 19.3 КпАП РФ (Непокора розпорядженню співробітника поліції).
  • Прокуратура АР Крим кваліфікувала кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі п’ятьох громадян України в окупованому Криму як військовий злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). Незаконне ув’язнення людей, застосування до них тортур і нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни і є військовим злочином.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top