Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Про життя Криму за 30 років незалежності

Перший саміт Кримської платформи відбувся у  Києві – це міжнародний захід, спрямований на деокупацію анексованого півострова. У ньому взяли участь представники 44–х країн та міжнародних організацій, зокрема 14 голів держав. Серед учасників – усі тридцять країн НАТО.

Про статус Криму у складі незалежної України почали говорити з перших місяців незалежності. Про Крим напередодні та після окупації – у сюжеті 5 каналу.

Запахи у Києві не відтвориш, а от смаки – можна. Це роблять щодня у цій чебуречній на Почайні. Разом із батьком Асан відкрив у Києві три такі заклади. Перший – ще восени 2014.

Асан виріс у Сімферополі, там вчився на архітектора. Мріяв відреставрувати закинуті у радянські часи кримськотатарські будівлі – покласти автентичну черепицю.

“Головна мечеть Кримського ханства, там були зруйновані мінарети. Добре, що ми встигли відреставрувати”, – каже співвласник мережі чебуречних “Софра” Асан Буджуров.

Увесь час незалежності силовики з українськими документами у Криму із підозрою ставилися не до росіян – а до кримських татар.

“Підготовлювали силові структури до протиборства, якщо Кримські татари захочуть відділитися і приєднатися до Туреччини”, – розповідає Асан.

Про статус Криму у складі незалежної України почали говорити з перших місяців незалежності.

“Автономія може бути тільки національна для корінної нації. Якщо кримські татари переселяться і поставлять таке питання, ми не маємо права заперечити. Але на сьогодні це автономія фіктивна”, – сказав народний депутат І–ІІІІ скликань В’ячеслав Чорновіл.

Урешті в Конституції півострову присвятили десятий розділ. Крим став автономною республікою. А Севастополь отримав особливий статус на рівні зі столицею – бо там задля компромісу лишили чорноморський флот Російської Федерації.

У 2010 в Раді під яєчним обстрілом ратифікують Харківські угоди і віддають Севастополь в оренду Чорноморському флоту на 25 років. Тоді на півострові уже запахло смаженим. А в ароматах кипарисів і з морськими краєвидами росіяни запрошували дружити у Митному союзі.

Півострів став головним морським курортом Незалежної України. У дитячий табір “Артек” щороку приїжджали сотні дітей.

Та все стало зрозуміло навесні 2014 року. Там з’явилися військові без розпізнавальних знаків – їх у Кремлі назвали зеленими чоловічками. Під Верховною Радою Криму 26 лютого 2014 кримці зібрали мітинг. Щоб не допустити позачергового засідання. Аби там не змінили владу на маріонеткову. Засідання не відбулося.

Вночі будівлю кримського парламенту захопили ті самі військові – як потім з’ясується російські. Наступного дня під дулами автоматів Криму обрали прем’єра Аксьонова з подачі Росії.

“Я відчував, як влада у Криму йде як пісок між пальців, І це все сталося буквально за кілька днів”, – сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Росіяни захоплювали українські військові частини, топили кораблі біля Донузлава, аби не випустити флот. І штурмували кораблі. До останнього не здавався екіпаж тральщика “Черкаси”.

Провели так званий “референдум” – попри міжнародний осуд, з порушенням усіх можливих законів. І ось Росія вже називає Крим суб’єктом Федерації.

Окупаційні російська влада почала витісняти з рідної землі кримських татар. Постукали і в двері до Асана. Тоді він, як і сотні кримців зрозумів, треба виїжджати.

Серед переселенців і Ольга Скрипник. Вона очолила Кримську правозахисну групу. Для неї Крим пахне…

“Дитинством, моїм морем, при чому найбільше я його люблю взимку, тоді воно потужніше і дає сили”, – каже голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

За весь час окупації на материкову Україну офіційно виїхали більше 60 тисяч людей. А репресії проти кримських татар стали новою реальністю окупованого півострова.

“Починає вибудовуватися система політичних переслідувань. Перша справа Олега Сенцова. З 15го року починається переслідування кримських татар за звинуваченнями у Хізб–ут–Тахрір”, – розповідає Ольга Скрипник.

Крим перетворився на військову базу Росії.

“Поки що Крим виглядає, як авіаносець. Сьогодні це мілітаризований півострів, і виглядає це, як авіаносець Російської Федерації зі щоденним збільшенням озброєння, зменшенням корінного населення, зменшенням привабливості”, – заявив Володимир Зеленський.

Уже цього року 1 липня парламент ухвалив закон про корінні народи – він визнає півострів батьківщиною трьох народів – кримських татар, караїмів, кримчаків.

“Сподіваємося, що найближчими часами, що всі ми зможемо відчути Крим і відсвяткувати День незалежності в Криму”, – переконаний Асан Буджуров.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top