Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримська платформа: світова спільнота ніколи не визнає незаконну анексію Криму

Світова спільнота ніколи не визнає незаконну анексію Криму, не прийме мілітаризацію Росією півострова, Азовського і Чорного морів та засуджує порушення Росією прав людини і фундаментальних свобод жителів Криму. Про це заявили представники держав-учасниць Кримської платформи на саміті в Києві.

Президент Володимир Зеленський, відкриваючи інавгураційний саміт Кримської платформи, заявив, що Росія за роки окупації перетворила Крим з всесвітньо відомого курорту в свою військову базу. Зеленський заявив, що саміт Кримської платформи вперше виносить питання анексії на найвищий міжнародний рівень.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нагадав, що Україна зазнала величезних економічних втрат від окупації Криму. Загальні потенційні збитки на сьогодні оцінюються експертами в більш $ 100 млрд.

Президент Латвії Егілс Левітс нагадав, що його країна має власний досвід незаконноъ окупаціъ, як і Литва, і Естонія. Однак через 50 років незалежності країн Балтії вдалося відновити. “Цей прецедент вже є частиною міжнародного права. І випадок України, коли відбулося кричуще порушення міжнародного права, в кінці закінчиться тим, що правопорядок відновиться. Я абсолютно переконаний, що рано чи пізно Крим знову стане українським. У нашому парламенті була створена група, яка підтримує Кримську платформу. Ми пропонуємо іншим парламентам подумати про доцільність створення таких же груп “, – заявив Левітс.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що санкції проти Росії у зв’язку з агресією проти України повинні зберігатися до повернення всіх окупованих територій. “Територіальна цілісність України повинна бути відновлена ​​в повній відповідності з міжнародним правом. Ми віддані ідеї незалежності, неподільності територіальної цілісності України. Ми обіцяємо належним чином виконувати і посилювати політику невизнання анексії Криму та санкцій до повного відновлення територіальної цілісності України“, – заявив президент Литви.

Голова Європейської ради Шарль Мішель також заявив, що незмінна позиція Євросоюзу – невизнання незаконної анексії Криму. “У рамках нашої підтримки України і нашої співпраці щодо угоди про Асоціацію з ЄС, понад 16 млрд євро ЄС виділив Україні з 2014 року. Наша позиція незмінна: анексія Криму незаконна. І ця позиція щодо Криму повинна залишатися на порядку денному “, – підкреслив Мішель.

За словами президента Молдови Майї Санду, загроза окупації загрожує всім. “Окупація порушує і Загальну декларацію прав людини, Гельсінський акт, Паризьку декларацію. Міжнародний порядок на основі правил виключає використання сили“, – зазначила Майя Санду.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович заявив, що Хорватія готова поділитися з Україною своїм досвідом деокупації.

Про підтримку пріоритетів “Кримської платформи” заявили і прем’єр-міністри Грузії Іраклі Гарібашвілі, Румунії Флорін Кіцу, глава парламенту Швейцарії Андреас Ебі, міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг, міністр економіки і енергетики Німеччини Петер Альтмайер, міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, міністр закордонних справ Болгарії Светлан Стоєв.

  • «Кримська платформа»  це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.
  • «Кримська платформа» спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети  деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.
  • Платформа має на меті зібрати під своєю егідою тематичні заходи та ініціативи з кримського питання в рамках міжнародних організацій, інших міжнародних урядових та неурядових форумів.
  • Діяльність «Платформи» здійснюватиметься паралельно на кількох рівнях:

    –           глав держав та урядів,

    –           міністрів закордонних справ,

    –           парламентів та міжпарламентських асамблей,

    –           громадянського суспільства та експертного середовища.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top