Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Прокурор» у справі Ільвера Аметова прохає призначити йому 10 місяців обмеження свободи

Адвокат Алексей Ростовцев

У «Судакському міському суді» добігло кінця судове слідство у справі активіста кримськотатарського руху Ільвера Аметова.

Засідання відбувалося без участі слухачів, яких не пропустили до будівлі «суду» через обмеження з приводу коронавірусної інфекції.

Як повідомив адвокат Олексій Ростовцев, він заявив два клопотання про виключення неприпустимого доказу – протоколу огляду місцевості та помешкання в рамцях оперативно-розшукових заходів. Також він прохав суд про призначення повторної судово-балістичної експертизи.

У задоволенні клопотань «суд» відмовив, зазначивши, що оцінку допустимості протоколу надасть в дорадчій кімнаті під час ухвалення вироку.

Після завершення судового слідства «суддя» Олена Босі оголосила про перехід до дебатів сторін.

«Обвинувач» у своєму виступі заявив, що вину підсудного цілком доведено й попрохав суд призначити йому покарання у формі десяти місяців обмеження волі.

Адвокат в дебатах звернув увагу на відсутність у матеріалах справи доказів на умисел, а також послався на роз’яснення Пленуму Верховного суду РФ, де мовиться, що склад злочину виникає за умов прихованого зберіганні зброї, тоді як Аметов її експонував у своєму домашньому музеї.

З огляду на ці моменти й низку процесуальних порушень, що мали місце під час слідства, адвокат Ростовцев прохав суд виправдати свого підзахисного.

«Суд» пішов до дорадчої кімнати для ухвалення вироку. Оповістка запланована на 5 серпня.

  • Нагадаємо, 7 вересня 2019 року російські силовики здійснили обшук у будинку Аметова й за місцем розташування об’єктів його бізнесу. Під час обшуку силовики вилучили старовинні рушниці – експонати особистого музею Аметова. Активіст утримує приватний історичний музей, де зібрано предмети культури, побуту та історії кримських татар. За словами власника, у нього є документи на всі вилучені експонати. Також у Ільвера Аметова вилучили посвідчення члена Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 7 травня 2017 року в його будинку також мав місце обшук. Окрім того, в грудні 2015 року співробітники ФСБ навідувалися до представника Меджлісу кримськотатарського народу. Тоді свій візит силовики зв’язали з підривом у Херсонській області електроопор, за якими подавалася електроенергія на півострів.

На думку експертів Кримської правозахисної групи, окупаційна влада Криму переслідує Ільвера Аметова за можливу його участь у Меджлісі, тому що фактично до окупації активіст був членом представницького органу кримськотатарського народу.

 

2 594

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top