Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

64-річний Зекірья Муратов перебуває у в’язничному шпиталі, його стан – середнього ступеню важкості, – адвокат

Зекірья Муратов. Світлина: Кримська солідарність

64-річний Зекірья Муратов 6 днів тому був доправлений із СІЗО-5 Ростова-на-Дону до в’язничного шпиталя з пневмонією та e критичному стані. Про це повідомляє його адвокат Еміне Авамілєва, котра відвідала медико-санітарну частину №61 ФСВП у Ростові-на-Дону.

За її словами, Муратов потрапив до лікарні з рівнем сатурації 80%. У шпиталі діагностували низку загрозливих хронічних захворювань, на які страждає літній в’язень. Лікарі характеризують його теперішній стан як «середнього ступеня важкості».

Адвокат направила адвокатський запит до Міжобласного туберкульозного шпиталю і звернення до Уповноваженого з прав людини в Ростовській області.

Нагадаємо,

  • 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму ФСБ затримала Зекірью Муратова за звинуваченням у злочині за статтею 205.5 КК РФ ( «Організація діяльності терористичної організації та участь в ній»).
  • 8 липня «Київський районний Сімферополя» обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, попри інвалідність.
  • У грудні 2020 року Муратова етапували в СІЗО Ростова-на-Дону, де він пережив гіпертонічний криз.
  • Зекірьїя Муратов має інвалідність 3-ї групи. У нього низка захворювань опорно-рухового апарату, а також такі хронічні недуги, як гіпертонія та стенокардія.

Як повідомляє КПГ, фігурантів «справи кримських мусульман» звинувачують у причетності до ісламських організацій або в пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими з позиції законодавства України.

Справи розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато з них – співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі в подальшому в суді заявляють, що такі свідчення дали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман. Докази, надані стороною захисту, зазвичай судді не беруть до розгляду.

У червні загальна кількість мешканців Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», – 74 особи. Ще 5 осіб обмежені в переміщенні: 3 перебувають під наглядом і не в змозі залишити окуповану територію, 2 – під домашнім арештом.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top