Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Випробування, навчання, пропаганда війни: як Росія перетворює окупований Крим на військову базу

Пропаганда війни в окупованому Криму починається вже з дитячого садка. На півострові організовують спеціальні клуби, де дітей вчать тримати в руках зброю і носити військову форму. Про це в ефірі телеканалу ДОМ  розповіла експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

Дітям вселяють, що Росія — велика держава, що Крим не окупований. І що потрібно за можливості, якщо буде загроза, треба померти за Росію зі зброєю в руках. Не тільки Путіна, а й Сталіна зараз роблять героєм. І дуже сильно нав’язують дітям цінності Радянського союзу“, —розповіла Ірина Сєдова.

Після захоплення українського півострова у 2014 році Кремль використовує його для випробувань своїх ракетних комплексів і нескінченних військових навчань і на суші, і в морі.

“У Криму зараз перебувають близько 33 тис. військовослужбовців Російської Федерації. До цього потрібно додати ще 90 тис. військових Росії, які перебувають постійно на східних кордонах, тобто недалеко. Найнебезпечнішими для нас є ракетні системи, які розташовані зараз на Кримському півострові. Їх 4 різних типи. Вони можуть застосовуватися як по наших судах, по кораблях, так і по берегових об’єктах”, — повідомив капітан 1 рангу запасу Військово-морських сил України, експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко.

Лише за останній тиждень під час тактичних навчань біля берегів Криму російські військові задіяли понад 40 одиниць військової і спеціальної техніки. За даними екологів, військові навчання за роки окупації знищили флору і фауну на 55 тис. га землі.

“Тисячі і тисячі великокаліберних боєприпасів і до сьогодні вибухають в акваторії моря. І тому реально це мертва зона. І частина Керченського півострова, швидше за все, такою можна оголосити прибережну акваторію навколо так званих полігонів”, — говорить очільник громадської організації “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк.

У Феодосії розпочалося будівництво нового полкового містечка. Про це повідомили в Офісі омбудсмана України.

А нещодавно, під приводом ліквідації наслідків повені, на територію півострова перекинули ще майже 21 тис. військовослужбовців.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top