Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Приціл» на Гюндуза Мамедова юридично нікчемний і політично мотивований”, – адвокати

Гюндуза Мамедова достроково позбавили доступу до державної таємниці та не подовжили допуск на новий строк через формальну причину: він нібито не вказав у документах роботу за сумісництвом в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова. Про це заявляє юридична компанія Міллер, яка захищатиме інтереси заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова.

За словами адвокатів, Гюндуз Мамедов подав до Служба безпеки України стандартний пакет документів, який надавався під час попередніх процедур отримання доступу до державної таємниці.

Крім того, СБУ та Генпрокурор проігнорували той факт, що інформація, про яку йде мова, вже зазначалася нашим клієнтом в щорічних деклараціях, а, отже, є відкритою. Тому вважаємо позбавлення пана Мамедова доступу до держтаємниці безпідставним, а рішення — суб’єктивним“, – наголосили в компанії.

Юристи нагадали, що керуючись саме некоректною інформацією, наданою СБУ, генеральний прокурор Ірина Венедиктова в подальшому позбавила Гюндуза Мамедова керівництва Департаментом щодо нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту та Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству та Тренінговим центром прокурорів.
Крім того, генеральний прокурор скоротила посаду заступника Генпрокурора.

Фактично це «приціл» на Гюндуза Мамедова, адже наразі він вже є прокурором без відповідних повноважень, хоча, наприклад, координація діяльності Тренінгового центру не потребує доступу до держтаємниці. Кінцева мета всіх цих маніпуляцій — звільнення. Вважаємо це рішення не тільки юридично нікчемним, а також і політично мотивованим. Після усунення Гюндуза Мамедова з посади заступника Ірина Венедіктова перевела під свій контроль ряд резонансних кримінальних проваджень. Наприклад, щодо соратників Віктора Медведчука з «Українського вибору», які сприяли захопленню Криму та брали активну участь в організації та проведенні так званого «референдуму», – додали в “Міллері”.

Наразі юристи подали оновлені документи на отримання доступу до державної таємниці та заяву про злочин за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення Гюндузом Мамедовим.

“Це стосується кримінального провадження, яке розпочато ДБР за нібито заявою журналіста газети «Всеукраїнська правозахисна газета «Міжнародний центр прав людини» та має компрометуючий пана Мамедова характер. Однак, в публікації журналіста на особистій сторінці в мережі Фейсбук зазначено, що він інформує Офіс Генерального прокурора про те, що такого ЗМІ не існує, адреса офісу вигадана, а власне «фейкова» заява, на його думку, написана особою на прізвище Швець, який раніше працював в інтернет-виданні «Багнет».  Отже, в діях невстановлених осіб, які спрямували сфальшоване звернення за фактами, які повною мірою не відповідають дійсності, та від імені особи, яка її не писала, вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.383 КК України, а саме завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення”, – пояснилм адвокати.

  • Нагадаємо, створення Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту («департамент війни») в листопаді 2019 року постало наслідком консолідованих зусиль громадських організацій, що опікуються питаннями розслідування військових злочинів, і співробітників прокуратури, котрі усвідомлювали значущість такого підрозділу.
  • Цим департаментом керував Гюндуз Мамедов, котрий з 2016 року працював з темою документування військових злочинів і злочинів проти людяності, коли ще очолював прокуратуру АРК.
  • У департаменті було систематизовано роботу з виявлення та координації розслідувань злочинів проти підвалин національної безпеки на тимчасово окупованих територіях. Департамент опікувався розслідуванням незаконного переміщення осіб, політичних і релігійних переслідувань, мілітаризації дітей, тортур.
  • Робота департаменту полягала й у співпраці з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду, зокрема, в передачі доказів злочинів Росії в Криму й на Донбасі.
  • У серпні 2020 р. вже були спроби знищення цього департаменту й відсторонення Гюндуза Мамедова з посади.
  • Наказом від 29 червня 2021 року генпрокурор Ірина Венедиктова передала Департамент нагляду у кримінальних виробництвах щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, іншому заступнику – Максиму Якубовському, котрого пов’язують з соратником Путіна Віктором Медведчуком. Однак уже ввечері Ірина Венедіктова переспрямувала «Департамент війни» під власне керівництво.
  • Окрім того, стало відомо, що Гюндуза Мамедова позбавили й доступу до державної таємниці.
  • 2 липня правозахисники провели у Києві «брифінг на стільцях» під Офісом генпрокурора. Вони заявили, що доля десятків жертв військових злочинів перебуває під загрозою, оскільки дії генпрокурора можуть призвести до знищення «департаменту війни», а це допоможе злочинцям уникнути відповідальності за масові порушення прав людини, військові злочини й злочини проти людяності, скоєні на окупованих територіях України.
  • Громадськість звернулася до Зеленському з вимогою забезпечити незалежну роботу «департаменту війни» поза впливом Венедіктової.
  • 9 липня Венедіктова позбавила Гюндуза Мамедова керівництва останніх двох напрямів його роботи: департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також тренінговим центром прокурорів України.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top