Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Криму затримали чергового «українського шпигуна»

ФСБ РФ заявляє про затримання мешканця Сімферополя, котрий буцімто «діяв в інтересах розвідувальних органів України».

«Протягом тривалого часу російський громадянин з використанням спеціального антенного й приймального обладнання діставав за завданням спецслужб України інформацію про польоти російської військової авіації. Отримувані відомості планувалося використовувати проти безпеки Російської Федерації», – повідомляє прес-служба ФСБ.

Щодо кримчанина порушили кримінальну справу за ст. 275 КК РФ (державна зрада), обрано запобіжний захід у формі взяття під варту.

«Враховуючи те, що влада РФ позиціонує всіх мешканців окупованого Криму як громадян РФ, є значна ймовірність того, що затриманий громадянин України. Тому звинувачення в “державній зраді” абсолютно безпідставно і є черговою пропагандистською справою проти мешканця Криму», – каже експерт, аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

За словами Олександра Сєдова, метою порушення таких справ є: формування серед населення окупованої території образу ворога, залякування проукраїнської частини мешканців Криму спроможністю будь-коли втратити свободу за сфабрикованим звинуваченням, а також наповнення обмінного фонду заручників.

Зараз за звинуваченням у «шпигунстві», «підготовці диверсій» або «держзраді» позбавлено волі 16 осіб в межах справ, порушених окупаційною владою в Криму. До більшості затриманих у таких справах для отримання показань зізнання» застосовуються тортури.

Кримська правозахисна група повідомляла раніше, що 15 квітня 2020 року ФСБ РФ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», до якої буцімто входила «російська військовослужбовиця, підозрювана у видачі державної таємниці» Тетяна Кузьменко й громадянин України Костянтин Ширінга, підозрюваний в у «здійснюванні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби».

Після апеляційної скарги, яку відхилив «Верховний суд Криму», 60-річного Костянтина Ширінгу етапували з Криму до Москву, де він утримується в СІЗО «Лефортово». Його справу передали до центрального апарату ФСБ РФ.

Тетяні Кузьменко Південний окружний військовий суд Росії ухвалив 8 років позбавлення волі з відтермінуванням на 2 роки.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top