Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Рада Європи засудила порушення прав людини в Криму й закликала РФ звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України

Комітет міністрів Ради Європи (КМ РЄ) 11 травня 2021 ухвалив ініційоване Україною рішення «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)». 

Документ засуджує окупацію півострова Російською Федерацією, яка підриває норми міжнародного права й принципи Ради Європи, й констатує істотне порушення нею як державою-окупантом прав людини в Криму. 

КМ РЄ вкотре підтвердив незмінність позиції щодо підтримки незалежності та суверенітету України й закликав Російську Федерацію відновити територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Ухвалення зазначеного рішення демонструє, що питання Криму й у подальшому перебуватиме в центрі посиленої уваги Комітету міністрів – головного керівного органу цієї організації. 

У рішенні КМ РЄ міститься заклик до РФ звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, а також скасувати незаконну заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Важливим стало звернення до Комісара Ради Європи з прав людини здійснювати на постійній основі моніторинг ситуації на півострові. Рішенням передбачено також подання Генеральним секретарем Ради Європи на розгляд Комітету міністрів, щонайменше раз на рік, доповідей про ситуацію на окупованому півострові.

У цьому контексті принциповою залишається позиція щодо надання Росією повного й безперешкодного доступу до території окупованого Криму правозахисним механізмам Ради Європи для здійснення ними моніторингової діяльності відповідно до норм міжнародного права й поважання суверенітету й територіальної цілісності України з належним урахуванням українського законодавства й статусу Криму як тимчасово окупованій території України.

Повний текст рішення.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top