Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Мілітаризована пропаганда і посилення мови ворожнечі проти українців — що відбувається на травневі у Криму?

Що відбувається у Криму? На Громадському радіо розповідала голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Вікторія Єрмолаєва: Що ви спостерігаєте в інформаційному просторі у висвітленні цих днів перед 9 травня в Криму?

Ольга Скрипник: Тут досить традиційна реакція і дії. Повертається «святий образ» Радянського Союзу і різних радянських символів, просто вони зараз перероблені в російську реальність. Тому завжди йде дуже багато радянських фільмів про війну та все інше. Завжди в цей час підсилюється мова ворожнечі, в першу чергу пов’язана з українцями й Україною. Зазвичай, це також стосується тих країн, які у цей час найбільші вороги Росії – зараз це США. Це завжди така мілітаризована пропаганда і збільшення радянських символів. Також це посилення мови ворожнечі. Це відбувається щорічно і зараз так само – і в інформаційному просторі, і в освітньому полі.

Вікторія Єрмолаєва: Як саме використовують мову ворожнечі?

Ольга Скрипник: Це в принципі мова ненависті. Певна група людей зображена завжди в якомусь негативному світлі, це не підтверджується жодними фактами, просто установка, нав’язана суспільству. В окупованому Криму об’єктами стають, звичайно, українці та українська влада. Зазвичай ця ненависть ллється на представників української влади – що там фашисти, бандерівці. Кримчанам досі намагаються нав’язати міф про те, що влада в Києві з часів Майдану начебто незаконна.

Також були меседжі про українців, які везуть до них коронавірус, що зовсім не відповідає фактам. Головною причиною розповсюдження вірусу були громадяни Російської Федерації, які прибували з Москви. Для них не було жодних обмежень, а для тих, хто прибував з підконтрольної України завжди були обмеження. Просто фізично неможливо було, щоб українці реально були причиною розповсюдження коронавірусу, але в ЗМІ у Криму цей міф завжди нав’язувався. Тобто українці та українська влада завжди виставляються для кримчан російськими ЗМІ як якісь вороги, від яких є небезпека.

Росія постійно підживлює міфи про те, що кримчани хотіли до Росії, що не є правдою. Самим кримчанам постійно намагаються нав’язати оці міфи про те, що в Україні все дуже погано, а Росія така могутня, врятувала вас від страшних бандерівців. Ми знаємо, що були досить гучні заяви ЄС, США про те, що Росія вчинила злочин, вимоги повернути Крим під контроль української влади. Для того, щоб перебити ці міжнародні новини людям потрібно дати нову порцію якихось міфів.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top