Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Захист Джемілєва прохає викликати  на допит до кримського «суду» двох прикордонників ФСБ

В «Армянському міському суді» відбулося чергове судове засідання у справі Мустафи Джемілєва. Під час засідання захист заявив два клопотання про сприяння у справі допиту співробітників Прикордонної служби ФСБ. 

Перший співробітник – Дмитро Казаков, котрий на момент прибуття Джемілєва до аеропорту Шереметьєво був керівником прикордонного підрозділу аеропорту. Другий співробітник – Олександр Живаєв, який був начальником пункту пропуску «Армянськ». Суддя Венера Ісроїлова відмовила у задоволенні клопотань, але ухвалила направити запити до Прикордонного управління для того, щоб визначити місцезнаходження свідків Казакова і Живаєва. Надалі суд не виключив можливості посприяти виклику цих свідків на допит.

Також під час засідання було вивчено письмові докази у справі, зокрема постанову «прокурора Республіки Крим» Наталії Поклонської, де зазначено, що пункт пропуску поблизу міста Армянськ законодавством на той момент був не передбачений, а державний кордон на місцевості не позначений. Також проаналізували пояснення співробітників прикордонної зміни Коновалова й Нікіткіна, котрі не були допитані як свідки, але в поясненнях зазначили, що Джемілєв державний кордон не перетинав.

Захист заявив клопотання про виклик очевидця Дмитра Коновалова й допит його як свідка, проте суддя відмовила у задоволенні клопотання на тій підставі, що нічого нового він повідомити не в змозі. Адвокат Микола Полозов звернув увагу на те, що очевидець свідчить про невинність Джемілєва, й вдруге прохав посприяти стороні захисту. Суд повторно відмовив у задоволенні клопотання. Після цього захисник заявив відвід судді, переконаний, що вона демонструє зацікавленість в обвинувальному результаті справи. Суддя підстав для свого відводу не угледіла.

Після цього адвокат Микола Полозов заявив клопотання про сприяння у допиті очевидця з числа співробітників прикордонної служби Нікіткіна. Суд задовольнив таке клопотання. На цій підставі адвокат повторно прохав посприяти в допиті Коновалова й цього разу суд задовольнив це клопотання.

Серед інших вивчених доказів була мапа поворотних точок із нанесенням межових кордонів Криму й Херсонській області. Захист звернув увагу на те, що на мапі немає державних кордонів, а перетин межових кордонів не входить до обсягу пред’явленого Джемілєву звинувачення. Адвокат заявив клопотання щодо виключення цієї мапи як неприпустимого доказу.

Окрім цього в суді був допитаний свідок захисту Заїр Смедляєв, котрий став очевидцем подій і показав, що Джемілєв не виходив за межі пункту пропуску, а в особистому спілкуванні з ним розповідав, що не одержував жодних звісток про заборону на в’їзд до Росії.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top