Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Україна передала до Гааги нові факти про масові переслідування журналістів на окупованому півострові

25 лютого у прес-центрі «Інтерфакс-Україна» відбувся брифінг “ЗМІ в окупованому Криму – терористи та екстремісти? Україна передала до Гааги нові факти про масові переслідування українських та іноземних журналістів на окупованому півострові”.

Захід організовано прокуратурою АР Крим та м. Севастополя спільно з Громадською спілкою “Українська Гельсінська спілка з прав людини” (УГСПЛ) за участі представників Офісу Генерального прокурора та Представництва Президента України в АР Крим  та стосується направлення чергового повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Під час заходу спікери представили дані, які підтверджують причетність представників держави-окупанта та окупаційної адміністрації в Криму до незаконного переслідування журналістів, блогерів та громадських активістів, які об’єктивно висвітлюють події на тимчасово окупованому півострові; обґрунтували унікальність такого порушення через призму національного та міжнародного права; надали останні відомості щодо розслідування ситуації по Україні в рамках МКС.

Медіакоординаторка, дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова у своєму виступі відмітила, що тиск на свободу слова у Криму підсилюється постійно.

“Вже сім років ми спостерігаємо як Росія знущається з журналістів та блогерів на півострові. З початку окупації ми зафіксували більш ніж 350 таких випадків. Це затримання блогерів і журналістів, блокування українських медіа, нові диктаторські закони, заборона в’їзду в Крим журналістів Всі ці факти увійшли в доповідь про свободу слова в окупації, що стала основою для подання в Міжнародний кримінальний суд, про яке сьогодні як раз і йде мова. Але ці порушення продовжуються. І ми продовжуємо фіксувати все нові й нові факти такого тиску,” – повідомила правозахисниця.

Ірина Сєдова розповіла про основні методи тиску на свободу слова у Криму.

“Незалежна журналістика на півострові майже знищена. Професійні українські ЗМІ не можуть легально працювати там. Журналісти, котрі приїздять до Криму з материка зараз працюють підпільно. Громадські активісти й блогери стали наступною жертвою окупантів. Проти них регулярно заводять кримінальні справи й кидають за ґрати за фальшивими звинуваченнями.

Зараз коли незалежних голосів у Криму майже не залишилося, Росія продовжує потужний тиск на свободу слова. За останній рік Держдума РФ  прийняла цілу низку репресивних законів. Ці закони нічого спільного з демократію не мають. Це нова історія російської диктатури. Вона почала швидко укріплюватися після останніх змін в конституцію, котрі фактично розв’язали Кремлю руки до будь-яких законодавчих свавіль.

Вся це дуже сильно впливає на українців, котрі вимушено живуть в окупації. Законів велика кількість. Їх поєднує те, що всі вони мають суперечливі формулювання і широке коло суб’єктів злочину. По суті, за цими законами притягнути до відповідальності можна будь-кого. Навіть людину, яка просто перепостила наймалесеньку критику влади. Ці закони остаточно заганяють журналістів та блогерів півострова в рамки жорсткої цензури. Наприклад, в кінці минулого року Росія суттєво підсилила  відповідальність за наклеп.

У порівнянні з минулими роками ситуація погіршується і в інших сферах. Людей продовжують кидати за ґрати й штрафувати за власні думки.

19 вересня житель Євпаторії й житель Одеси були затримані ФСБ РФ за листівки, що закликають до повернення Криму під контроль України. Це за законами РФ ст. 280.1 КК, публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ). Їм загрожує до 4 років позбавлення волі.

З метою переслідування громадянських журналістів і блогерів використовуються «терористичні» кримінальні статті. У 2020 році кількох місцевих активістів, які фіксували фактів переслідування кримських татар і мали відношення до об’єднання «Кримська солідарність», позбавили волі за звинуваченням в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Ці звинувачення сфальшовані. В цих справах зафіксована величезна кількість порушення прав людини.

Журналістів і блогерів також переслідують за їх професійну діяльність в адміністративному порядку, використовують для цього статті про обмеження свободи зібрань.

Кілька років поспіль тривають незаконні блокування сайтів у Криму. За даними останнього моніторингу мінімум 25 інформаційних сайтів України блокуються на півострові. Росія робить все, щоб заглушити голоси професійних журналістів і виключити жителів Криму з українського інформполя.

Окупанти встановили нову телерадіовежу майже на кордоні з Херсонською областю. Після установки цієї вежі відбулося різке погіршення сигналу українських радіостанцій на Півночі Криму.

Журналісти та блогери у Криму всі ці роки потерпають від різноманітних залякувань, тиску, доносів, незаконних обшуків, та свавільних затримань. Ми зібрали ці факти у хронологію переслідувань, яка опублікована на сайті КПГ. І я рада, що ці хроніки допомогли нашим колегам зробити сабмішн до суду. Сподіваюся, що ми разом зможемо притягнути до відповідальності Путіна та його посіпак за всі ті злочини, які він вчиняє в нашому Криму”.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top