Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Захист домігся повторної судово-балістичної експертизи у справі Ільвера Аметова

У Судакському міському суді відбулося чергове судове засідання у кримінальній справі щодо місцевого активіста Ільвера Аметова, котрого звинувачують у зберіганні складових частин вогнепальної зброї. Судове засідання пройшло без участі слухачів – пристави не пропустили нікого до будівлі, посилаючись на розпорядження пускати тільки учасників процесу.

Як повідомив за підсумками засідання адвокат Олексій Ростовцев, під час засідання державний обвинувач заявив клопотання про те, що у процесі проведення двох експертиз зі справи сталися незначні технічні порушення і через це є потреба здійснення додаткової судово-балістичної експертизи. Захист це спростовував, наполягаючи на проведенні не додаткової, але повторної судово-балістичної експертизи, оскільки інформація, отримана за результатами попередніх експертиз, є неприпустимою за своєю суттю і якістю.

Як пояснив адвокат Олексій Ростовцев, йдеться про маніпуляції експертів із втулкою, що обмежує діаметр стовбура. Під час проведення низки дій експертами ця втулка була витягнута й вдалося домогтися сили ураження, достатньої для визнання предмета компонентом вогнепальної зброї. Суддя Олена Босі ухвалила рішення про проведення повторної судово-балістичної експертизи, як того вимагав захист. У судовому засіданні оголошено перерву до завершення повторної експертизи.

Нагадаємо, 27 вересня 2019 року російські силовики здійснили обшук у будинку Аметова й за місцем розташування об’єктів його бізнесу.

Під час обшуку силовики вилучили старовинні рушниці – експонати особистого музею Аметова. Активіст утримує приватний історичний музей, де зібрано предмети культури, побуту та історії кримських татар. За словами власника, він має документи на всі вилучені експонати.

Також у Ільвера Аметова вилучили посвідчення члена Меджлісу кримськотатарського народу.

Це не перший візит силовиків до будинку І. Аметова. Як-от, 7 травня 2017 року в його оселі також стався обшук. Окрім того, в грудні 2015 року співробітники ФСБ також навідалися до представника Меджлісу кримськотатарського народу. Тоді свій візит силовики пов’язали з підривом в Херсонській області опорних стовпів лінії електромережі, якою надходила електроенергія на півострів.

На думку експертів Кримської правозахисної групи, окупаційна влада Криму переслідує Ільвера Аметова за його можливу участь у Меджлісі, тому що фактично до окупації активіст був членом представницького органу кримськотатарського народу.

Кримська правозахисна група заявила про неприпустимість заборони діяльності Меджлісу Кримськотатарського народу й небезпечних наслідках такої заборони.

За допомогою підконтрольних інформаційних ресурсів Росія силується створити негативний образ Меджлісу кримськотатарського народу, чим має намір виправдати власні незаконні дії з визнання його екстремістською організацією.

КПГ засуджує таку практику окупаційної влади й підкреслює, що практика дискредитації для виправдання порушень прав людини й дискримінації неприйнятна.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top