Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

На засіданні у справі Джемілєва свідок негативно відгукувався про кримських татар

Захист Мустафи Джемілєва перед будівлею «Армянського міського суду», 25 січня 2020 року

В «Армянському міському суді» 25 січня відбулося чергове засідання у справі Мустафи Джемілєва, де допитали двох свідків обвинувачення. Під час допиту суддя зробила зауваження свідку Никифорову за негативні висловлювання на адресу кримських татар.

Свідок Никифоров повідомив, що служив на пункті пропуску «Армянськ», коли вранці 3 травня 2014 року їх попередили про ймовірні провокації. «Патрулі були посилені ЗМОПом (рос. – ОМОНом) з Москви й Владикавказу, вони були озброєні кулеметами й автоматами. Потім з боку Армянська приїхали автобуси, щонайменше п’ять. Також машини приїздили. Всі люди були «кримськотатарської зовнішності» і кричали щось на кшталт «росіяни, забирайтеся з нашої землі». Потім натовп рушив на пункт пропуску, начальник віддав команду не перешкоджати, й усі прикордонники відійшли в бік на 50–100 метрів. Через деякий час на кордон прибуло посилення – бронетранспортери з морською піхотою», – повідомив він.

Також свідок бачив три джипа, що безперешкодно в’їхали на пункт пропуску. Люди розмовляли про щось. До них під’їздив з боку Армянська автомобіль «Мерседес» без номерів, і звідти виходив чоловік у костюмі, про якого в наряді мовили, що він – представник Президента РФ.

Окрім цього, свідок зауважив, що людям, котрі зібралися, підвозили воду й провізію. Після того, як вони відійшли, прикордонники виявили на пункті пропуску палиці, обмотані мотузками.

Прикордонних стовпів на той час там свідок не бачив. Пункт пропуску не був обладнаний парканом, щодо знаків він не пам’ятає. Пункт пропуску з’явився 25 квітня 2014 року о 20‑й годині.

Другий свідок – Омарова – повідомила, що 2 травня 2014 року вона несла службу в Шереметьєво. В процесі перевірки документів Джемілєва в базі було виявлено оперативне завдання про його не пропуск. У завданні не зазначалися підстави й ініціатор цього доручення. Після цього свідок запропонувала Джемілєву чекати й доповіла начальству. Він поводився спокійно. До нього вийшов начальник оперативної служби терміналу Дмитро Козаков і роз’яснив ситуацію щодо заборони на в’їзд. Особисто вона цього не чула. Чи вручали Джемілєву якісь папери, чи ні, вона не пам’ятає. Потім прикордонники його проводили на зворотний рейс.

Після допиту свідків суд повідомив, що саме зроблено для пошуку тих чотирьох свідків обвинувачення, кого ще не допитували. Прокурор клопотався про оприлюднення показань свідка Хайсера Джемілєва. Суд поки що надішле йому повістку.

Наступне засідання заплановане на 4 лютого.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top