Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Додаткова доповідь до Комітету з прав дитини ООН про ситуацію  з правами дитини в Криму  в контексті російської окупації півострова

Кримська правозахисна група презентувала в Києві Додаткову доповідь про ситуацію з правами дітей в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь у контексті окупації півострова Російською Федерацією.

Доповідь підготовлено для направлення до Комітету з прав дитини Організації Об’єднаних Націй. 

У ній відтворено ключові тенденції та порушення Конвенції про права дитини, зафіксовані Кримської правозахисною групою протягом періоду окупації Криму (починаючи з 2014 р).

Акумулювання даних про факти, репрезентовані у цьому повідомленні, відбувалося дистанційно за допомогою аналізу інформації з відкритих джерел. Окрім того, відомості щодо проведених заходів серед дітей підтвердили місцеві монітори Кримської правозахисної групи.

Інформацію, надану в доповіді, було направлено до Міжнародного кримінального суду у вересні 2020 року в рамцях повідомлення «Відповідальність посадових осіб Російської Федерації за примус населення Криму до служби в російських збройних силах (у контексті державної політики пропаганди військової служби серед дітей)», підготовленого Кримською правозахисною групою та прокуратурою Автономної Республіки Крим і м. Севастополь (Україна, Київ).

До доповіді увійшли рекомендації Російській Федерації щодо дотримання прав дітей, передбачених конвенцією про права дитини.

Російська Федерація як держава-окупант, що поширює свою юрисдикцію на окуповані території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, яка, будучи державою-учасницею Конвенції про права дитини, порушує свої міжнародно-правові зобов’язання відповідно до ст. 6, 8, 17, 38 цієї Конвенції, зобов’язана:

  1. Вжити заходів щодо протидії пандемії COVID-19 в окупованому Криму, передусім – на час пандемії, не проводити зібрань, зокрема зібрань мілітаристського змісту, супроводжуваних масовим скупченням людей. 
  2. Припинити нав’язування автоматичного російського громадянства населенню Криму, а також депортацію тих, хто відхилив це громадянство, й усунути регресивні наслідки цього рішення для реалізації такими особами прав людини.
  3. Припинити блокування радіостанцій, що здійснюють мовлення з території, підконтрольній уряду України, а також українських веб-сайтів, окрім випадків, коли таке блокування відбувається з метою виконання інших положень Конвенції про права дитини.
  4. Скасувати обмеження на виїзд з території окупованих Автономної Республіки Крим і міста Севастополь для студентів вищих навчальних закладів та інших категорій учнів в освітніх установах на території України, підконтрольній уряду України.
  5. Виконати постанову Міжнародного Суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі «Застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації)» та забезпечити дітям, котрі мешкають на території окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, доступ до освіти українською мовою.
  6. Припинити використання мови ворожнечі органами окупаційної влади Російської Федерації в Криму щодо цивільних осіб, зокрема дітей української та кримськотатарської національностей, а також мусульман і свідків Єгови.
  7. Припинити пропаганду добровільного вступу до збройних сил Російської Федерації серед дітей, як через пропагандистські масові заходи, так і шляхом утворення у межах загальноосвітніх шкіл навчальних закладів і навчальних курсів, що надають початкову військову підготовку для дітей і мають одним зі своїх головних завдань підготовку дітей до служби в Збройних силах РФ.

Повний текст доповіді доступний за посиланням.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top