Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН схвалив проект оновленої резолюції за ситуацією з правами людини в окупованому Криму

Третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проект п’ятої, оновленої та підсиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна».

Ключовими елементами оновленого проекту резолюції стали заклик до міжнародного співтовариства до інтенсифікації взаємодії, зокрема в рамцях міжнародних платформ, для тиску на РФ з метою примусу її до виконання міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

До оновленої резолюції увійшли позиції, запропоновані українськими правозахисними організаціями, зокрема Кримською правозахисною групою. У документі, приміром, зазначено, що держава, яка окупує, використовує пандемію COVID-19 для здійснення подальшого наступу на права людини. РФ під приводом боротьби з пандемією «створює додаткові труднощі мешканцям Криму для реалізації прав людини й основних свобод внаслідок непотрібних і неспіврозмірних обмежувальних заходів». Генасамблея висловлює «серйозне занепокоєння з приводу неадекватних умов утримання в пенітенціарних установах, зокрема щодо переповненості камер і відсутності належного медичного обслуговування, через що утримувані під вартою особи наражаються на ризик, спричинений поширенням захворювань, як-от COVID-19».

Особливу увагу в документі приділено питанню кваліфікації «органів» на тимчасово окупованих територіях України як «окупаційної влади Російської Федерації».

Резолюція констатує продовження Росією протиправної діяльності за кваліфікацією міжнародного гуманітарного права, зокрема переселення російських громадян на півострів і примусову зміну громадянства з метою модифікації демографічного складу населення.

Серед важливих тез нинішнього проекту – заклик до припинення кримінального переслідування за ухиляння від військового призову, засудження триваючої безкарності за випадки насильницьких зникнень і констатація ролі ФСБ РФ у задокументованих випадках катувань.

Резолюція вимагає від РФ негайно припинити брутальні порушення прав людини й забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, зокрема Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні та Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ на територію тимчасово окупованого півострова.

Генасамблея розгляне резолюцію в грудні 2020 року на сімдесят шостий сесії за пунктом, найменованим «Заохочення і захист прав людини».

Повний текст Резолюції.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top