Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Проти кримчан за ухиляння від служби в армії РФ у серпні порушено 5 нових кримінальних справ й ухвалено 8 вироків

Кримська правозахисна група (КПГ) у серпні 2020 року зафіксувала 5 нових кримінальних справ щодо мешканців Криму за ст. 328 КК РФ (Ухиляння від служби в Збройних силах РФ) і 8 нових вироків, ухвалених за цією статтею, зокрема 4 – у «Ленінському районному суді Севастополя» («судді» Віктор Клімаков і Андрій Грачов), 2 – у «Керченському міському суді » («суддя» Ірина Алтанець), 1 – у «Судакському міському суді» («суддя» Євген Риков) і 1 – у «Совєтському районному суді» («суддя» Ігор Бражник).

За інформацією аналітика КПГ Олександра Сєдова, найчастіше за ухиляння від служби в армії РФ в Криму призначають штрафи.

«З дев’яносто восьми виявлених рішень у таких справах одного разу було ухвалено вирок про умовний термін позбавлення волі і один раз – про примусові роботи. В інших випадках присуджувалися штрафи. Як-от, 3 серпня 2020 року «Ленінський районний суд» Севастополя оштрафував мешканця міста на 20 тисяч рублів за ухиляння від призову на військову службу до армії РФ, а саме, за неявку за повісткою на мобілізаційні заходи», –розповів правозахисник.

Усього з початку окупації на кінець серпня 2020 року КПГ зафіксувала 130 кримінальних справ за ухиляння від служби в ЗС РФ, які передано на розгляд до «судів» Криму. За 121 з них вже ухвалено вироки, ще 9 перебувають на стадії розгляду.

КПГ нагадує, що здійснення мобілізації мешканців окупованих територій до лав армії, яка окупує, а також неперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції).

КПГ звертається до мешканців Криму з проханням надсилати на електронну пошту [email protected] матеріали, що унаочнюють військовий призов в Криму (повістки, фото- й відеоматеріали).

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top