Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Дані КПГ про незаконний призов у Криму використала у доповіді міжнародна правозахисна організація

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала звіт, в якому зібрано факти переслідування кримчан за відмову від служби в російській армії, а також дані про кількість призовників з початку окупації півострова.

«Відповідно до IV Женевської конвенції держава-окупант не може примушувати мешканців окупованих територій служити в її збройних чи то допоміжних силах. Конвенція також безпосередньо забороняє будь-які “тиск чи пропаганду, спрямовані на забезпечення добровільного призову”. Ці заборони є абсолютними, і їх порушення є значним порушенням конвенцій», – йдеться у звіті організації.

Міжнародна правозахисна організація у своїй доповіді використала також факти, зібрані КПГ.

«Кримська правозахисна група повідомила Human Rights Watch, що станом на 8 жовтня 2019 року, починаючи з 2015 року, задокументовано 76 обвинувальних вироків, а також відомі ще два випадки, шо перебувають на розгляді кримських “судів”, і в одному випадку триває слідство. Експерт КПГ Олександр Сєдов підтвердив, що реальна кількість справ і обвинувальних вироків, ймовірно, є більшою, оскільки багато вироків не оприлюднюється. Сєдов сказав також, що з 2015 року кількість кримінальних вироків за ухиляння від призову в Криму неухильно зростає, причому від 20 до 30 вироків ухвалюється за результатами кожної призовної кампанії», – повідомляє Human Rights Watch.

За інформацією міжнародної організації, з 2016 року російська влада відправляє призовників з Криму служити на військові бази, розташовані в Російській Федерації. Наприклад, близько 85 відсотків чоловіків, мобілізованих на військову службу навесні 2019 року, було відправлено на бази РФ.

«Російська влада також проводить широку рекламну кампанію з призову у Севастополі, Сімферополі та інших містах Криму, а також здійснює військову пропаганду для школярів в Криму», – мовиться у доповіді.

У резолюціях, ухвалених у 2014 і 2016 роках , Генеральна Асамблея ООН підтвердила свою відданість «суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів» і закликала Росію виконувати свої зобов’язання з міжнародного права як сили, що окупує», – відзначили правозахисники.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top