Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Севастополі «суд» оштрафував віруючих за співи й молебень у парку

Кримська правозахисна група (КПГ) у серпні 2019 року зафіксувала 3 нових адміністративних справи стосовно релігійних організацій Криму й їхніх учасників за ст. 5.26 КпАП РФ за “незаконну” місіонерську діяльність. Як мінімум у двох з них ухвалено постанови про призначення покарання у формі штрафів. Обидва документи є у розпорядженні КПГ.

З постанови мирового судді “Ленінського судового району” Севастополя зрозуміло, що 1 червня 2019 року у Севастополі, у парку ім. 60-річчя СРСР прихильники “Міжнародного товариства розмислу Кришни” провели публічний захід “харінама” (спів мантр). 

У постанові також зазначено, що організатори “молебню кришнаїтів” офіційно повідомили владу Севастополя й поліцію про намір провести публічний захід у парку, вказали кількість учасників – до 20 осіб. Заборону на проведення цього заходу не тримали.

Проте після проведення заходу голова “Союзу громадсько-експертної ради Севастополя Людмила Машковська написала донос до “Центру з протидії екстремізму УМВС РФ” по м. Севастополь (Центр Е) з вимогою “вжити заходів із недопущення публічного молебню кришнаїтів”.

19 липня співробітники Центру Е склали протоколи на членів “Міжнародного товариства розмислу Кришни” А. Крамаренка й А. Соніна за ст. 5.26 КпАП РФ. Формальним приводом став брак у них документів, що підтверджують право на здійснення місіонерської діяльності.

6 серпня “мировий суддя Ленінського судового району” Севастополя Катерина Селівьорстова оштрафувала кожного з них на 5 000 рублів.

Учасники заходу опублікували у групі “Севастопольського Товариства Розмислу Кришни” в соціальній мережі «ВКонтакте» коротке відео, на якому видно, що кришнаїти сидять на траві у парку й співають пісень. 

Кримська правозахисна група регулярно фіксує, як російська влада окупованого Криму систематично порушує свободу віросповідання. У звіті КПГ “Свобода релігії й переконань в Криму репрезентовано факти порушень громадянських прав за чотири роки російської анексії півострова. 

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник відзначає, що за час окупації Криму майже всі релігійні громади й організації були піддані утискам, обмеженням, переслідуванням, окрім церкви Московського патріархату. 

 

2 372

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top