Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Криму 10 провайдерів цілком блокують 14 українських інформаційних сайтів

Десятеро кримських провайдерів цілком блокують 14 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Ці ж провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Хізб ут-Тахрір і Свідків Єгови. Це засвідчують наслідки моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), що був здійснений у травні – червні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів монітори здійснили за допомогою мереж 10 різних провайдерів у 9 населених пунктах: БелНет (Білогорськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), Мечта (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш-нет (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), Джанкой-онлайн (Джанкой).

Станом на кінець червня 2019 року ці провайдери не надають доступу мінімум до 19 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: Цензор.нет, След.нет, UAinfo, 5 канал, Фокус, Головне, Депо, Українська правда, РБК, Укрінформ, Лівий берег, Главком, Дзеркало тижня, Стрічка, а також до сайтів соціальних мереж Лінкедін і Телеграмм і сайтів Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови и та Хізб ут-Тахрір.

Окрім того, у 9 з 10 провайдерів заблокований сайт 112 каналу. У 3 провайдерів з 10 недосяжний сайт громадського об’єднання Кримська Солідарність.

У користувачів сімферопольського провайдера “Мечта” є проблеми з доступом ще до 18 українських ресурсів, що доступні у всіх інших перевірених провайдерів.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, що відбувався у березні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів суттєво змінилася. Два українських сайти, що раніше були заблоковані у всіх провайдерів, після зміни доменного імені стали досяжні за новими адресами. Сайти “Лівий берег” і “Головне” раніше блокувала лише частина провайдерів, зараз вони недоступні у всіх 10. Інші сайти, які раніше блокувалися частково, тепер доступні у всіх провайдерів, окрім сімферопольської “Мечты”. Внаслідок нового моніторингу було визначено ще 5 сайтів, доступ до яких блокують усі 10 провайдерів. Це інформаційні українські сайти “Дзеркало тижня”, “Стрічка”, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови та Хізб ут-Тахрір. Доступ до цих сайтів не досліджувався у попередніх моніторингах.

При цьому лише кілька сайтів заблоковано із посиланням на вимоги Роскомнагляду. У цілому, із сайтами не встановлюється з’єднання або на екрані з’являється напис “Помилка 403”. Провайдери блокують навіть ті сайти, що їх не внесено до реєстру заборонених у Росії. Підстави для обмеження доступу до таких ресурсів відсутні навіть у законодавстві РФ. 

Внаслідок таких дій російської влади мешканці Криму позбавлені доступу до інформації великих незалежних українських медіа, релігійних організацій та сайту органу самоуправління кримськотатарського народу, які вільно діють на іншій території України. При цьому, у підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму розпалюється ненависть або формується негативне ставлення до українців, мусульман, кримських татар та інших груп. Ці дії є значним обмеженням свободи слова і порушують низку міжнародних норм, що забороняють розпалювання ненависті та зобов’язують держави не допускати надмірного втручання у вільне поширення інформації.

Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. У такий спосіб кримчан, власне, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну та проблеми у сфері прав людини, які мають місце в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість таких фактів від мешканців півострова. 

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top