Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Матеріали КПГ увійшли до звіту Держдепу США про свободу релігії в Криму

Державний департамент США оприлюднив звіт про свободу релігій в Криму за 2018 рік (у рамцях загального Звіту про свободу віросповідання в світі за 2018 рік). У доповіді використана інформація українських правозахисних організацій, зокрема інформація, зібрана Кримською правозахисною групою.

У документі зображено випадки переслідування кримських мусульман, Української православної церкви, «Свідків Єгови», а також факти адміністративного переслідування представників інших релігійних общин.

У відповіді повідомляється, що релігійні активісти ставали жертвами тортур. Попри проблеми зі здоров’ям у людей, затриманих ФСБ за підозрою в зв’язках з Хізб ут-Тахрір, окупаційна влада відмовила їм у медичній допомозі.

Де-факто влада продовжує позбавляти свободи мусульман, серед яких більшість – кримські татари, звинувачуючи їх у причетності до ісламської політичної організації Хізб ут-Тахрір, яка не заборонена в Україні.

У будинках «Свідків Єгови» відбувалися обшуки, щодо керівника общини в Джанкої порушено кримінальну справу.

Також у документі повідомляється про 23 адміністративні справи проти релігійних активістів за «місіонерську діяльність», перешкоджання роботі общин Української греко-католицької церкви, про дії з захоплення будівель Української православної церкви, що тривають в Криму. Окрім того, повідомляється про штраф караїмській общині через відсутність таблички на будівлі й в цілому про 30 схожих адміністративних справ проти інших релігійних общин.

Російські ЗМІ продовжують свої дії, спрямовані на формування вкрай негативного ставлення суспільства до певних релігійних угруповань, у першу чергу, до мусульман, котрих ЗМІ неодноразово необґрунтовано звинувачували у зв’язках з ісламістськими групами, які Росія називає терористичними (Хізб ут-Тахрір). Російські ЗМІ також зображували «Свідків Єгови» як «екстремістів».

Також у звіті повідомляється про примусові психіатричні експертизи та незаконну депортацію кримських мусульман до місць несвободи в РФ.

«Сполучені Штати будуть й надалі підтримувати релігійну свободу в Криму і примусять окупаційну владу повернути конфісковане майно та звільнити в’язнів, засуджених за свої релігійні або політичні переконання», – мовиться в тексті документа.

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top