Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Родичі політв’язнів і правозахисники закликали депутатів захистити заручників Кремля

Родичі українських політв’язнів і правозахисники 13 травня 2019 року провели акцію поблизу Верховної Ради України в Києві та закликали депутатів не підтримувати законопроект №8337 «Про внесення змін до Закону України “Про боротьбу з тероризмом” (щодо основ соціального захисту заручників)», який ніби то спрямований на підтримку заручників Кремля, але насправді не вирішує їхніх проблем і не допомагає їхнім родинам. В акції взяли участь родичі політичних в’язнів, котрі перебувають у Росії та на окупованих нею територіях, а також українські правозахисні організації, зокрема й Кримська правозахисна група.

Учасники акції закликали депутатів ВРУ проголосувати законопроект №8205, що визначає правовий статус і соціальні гарантії заручників і в змозі забезпечити допомогу і захист для політв’язнів та їхніх родин.

Брат політв’язня Євгена Панова Ігор Котелянець у своєму виступі відзначив, що за 5 років озброєної агресії Кремля парламентарії встигли розробити сім законопроектів, які мають опікуватися правами українських бранців Росії, але до фінальної стадії з них дійшли лише два.

«Це законопроекти №8205 та 8337. Останній передбачає внесення змін до закону про тероризм, тому ми запитуємо, чому наших рідних намагаються запхнути в цей закон. Депутати хочуть передбачити соціальну допомогу від держави, проте якщо його прочитати, то стане зрозумілим, що жодної підтримки закон не гарантує», – зауважив Котелянець.

Активісти встановили поблизу Верховної Ради унітаз, куди викидали «злиті» владою обіцянки родичам політв’язнів.

У відкритому зверненні до депутатів учасники акції відзначають, що законопроект №8337 передбачає, що СБУ визначатиме, чи може людина отримати статус політв’язня та, відповідно, підтримку. Допомогу, відповідно, заручник зможе отримати лише після звільнення, звернувшись «за місцем реєстрації», тоді як більшість з незаконно позбавлених волі людей має реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

Організатори акції сподівалися передати звернення до депутатів Ірині Геращенко або її помічникам, але до учасників акції ніхто не вийшов, пославшись на зайнятість. Активісти направили звернення в електронному вигляді, а також висловили сподівання, що українські ЗМІ опублікують це звернення.

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top