Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Провайдери в Криму повністю блокують мінімум 14 сайтів, – моніторинг

Десять кримських провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Окрім того, 28 сайтів заблоковано частково. Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), що було проведено у лютому–березні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів монітори здійснили за допомогою мереж десяти різних провайдерів у дев’яти кримських населених пунктах: БелНет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), Мечта (м. Сімферополь), Боспортелеком (м. Керч), ЯлтаНет (м. Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш.нет (м. Красноперекопськ),  Orange-net (Бахчисарай), Волна-мобайл (Джанкой).

КПГ перевірила 34 українських інформаційних сайти, доступ до яких частково або повністю заблоковано мінімум в одному з вищезазначених населених пунктів.

Моніторинг засвідчив, що 12 сайтів з цього переліку блокують усі 10 провайдерів: «Чорноморська телерадіокомпанія», «Цензор.нет», «След.нет», «5 канал», «15 минут», «Фокус», «Депо», «Українська правда», «РБК», «Укрінформ», «Главком», «Uainfo». Окрім того, усі десять провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж Лінкедін и Телеграм.

Сайти «Главное» і «Громадське радіо» – блокують 9 з 10 провайдерів.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася для сайту «Uainfo». У грудні 2018 року цей сайт блокували 5 провайдерів з 8. У березні 2019 року його блокують усі 10 досліджених провайдерів. До списку частково заблокованих сайтів додано також сайт 112 каналу, його блокує 1 з 10 досліджених провайдерів. Три провайдери стали блокувати більше сайтів, ніж у листопаді минулого року. Водночас у трьох інших провайдерів кількість блокованих сайтів зменшилася.

У цілому на 1 квітня 2019 року сімферопольський провайдер «Мечта» блокує 31 сайт із загального списку моніторингу. Красноперекопський «Skyline» – 25 сайтов, а красноперекопський «Сиваш.нет» – 17 сайтів. Керченський «Боспортелеком» и севастопольський «Севстар» – по 16 сайтів. Білогірський «БелНет блокує 15 сайтів з цього списку, сімферопольський «КСТ» – 13 сайтів, а ялтинський «Ялтанет» – 12. Також до списку моніторингу додано двох провайдерів, чиї дії з блокування раніше не досліджувалися. Це бахчисарайський «Orange-net», що блокує 16 сайтів, і джанкойський «Волна-мобайл», що блокує 23 сайти.

При цьому усього кілька сайтів заблоковано з посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному з цими сайтами не встановлюється з’єднання або на екрані з’являється напис «Помилка 403».

Провайдери блокують навіть ті сайти, що не занесено до реєстрів заборонених у Росії. Підстави для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ.

Результати моніторингу підтвердили тенденцію подальшого обмеження свободи слова та доступу до інформації на півострові. При цьому у підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму розпалюється ненависть до українців, мусульман і кримських татар і до інших груп. Масштабне блокування українських інформаційних ресурсів в Криму позбавляє кримчан вільного доступу до інших світоглядних позицій, робить їх більш схильним до агресивної пропаганди РФ, зокрема й воєнної. Блокування українських ЗМІ у Криму, поєднані з розпалюванням ненависті до українців, уможливлюють більш ефективний вплив на свідомість молодих людей призовного віку. При цьому мілітаризація свідомості, розпалювання ненависті та блокування альтернативних джерел інформації використовується РФ для скоєння військового злочину – мобілізації мешканців Криму до армії держави, що окупує, а також для пропаганди добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Необґрунтоване обмеження доступу до інформації є брутальним порушенням фундаментальних прав людини. Кримчан, власне, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну та проблеми у сфері прав людини, що є актуальними для Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість таких фактів від мешканців півострова. Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top