Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В Криму за місяць ухвалили 7 нових вироків за відмову служити в армії РФ

Окрім того, в “суди” Криму надійшло ще дві нові справи щодо мешканців півострова за ст. 328 КК РФ (Ухиляння від проходження військової служби).

Проти мешканця Первомайського району В. Кравченка відкрито кримінальну справу у частині 1 статті 328 КК РФ (ухиляння від призову військової служби).

Інформацію про це розміщено на офіційному сайті “Первомайського районного суду” Криму. 11 лютого 2019 року справа надійшла до “суду”, її розглядатиме “суддя” Анна Клімова. Дату судового засідання ще не призначено.

Аналогічна кримінальна справа у частині 1 статті 328 КК РФ розглядається у “Сімферопольському районному суді” щодо кримчанина Р. Нейтшаєва. За інформацією на сайті “суду”, одне з засідань відбулося 28 лютого 2019 року. Справу розглядає “суддя” Длявер Берберов. Дату наступного засідання на сайті “суду” на цей момент не зазначено.

У лютому 2019 року “суди” в Криму ухвалили вироки щонайменше у межах 7‑ми кримінальних справ, порушених проти мешканців Криму за с. 328 КК РФ. Усього з початку окупації на сайтах “судів” Криму опубліковано інформацію про як мінімум 52 справи, розпочаті щодо кримчан за ухиляння від служби в ЗС РФ.

За цією кримінальною статтею кримчанам може загрожувати штраф у розмірі до 200 тис. рублів або примусові роботи терміном до 2‑х років, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі терміном до 2‑х років.

Наприклад, “Первомайський районний суд” у 2018 році ухвалив чотири вироки за “ухиляння від призову на військову службу в російській армії”. Усі справи розглядала “суддя” Анна Клімова. Щонайменше двох мешканців Первомайського району вона оштрафувала на 6 та 7 тис. грн. відповідно.

Основна частина вже ухвалених кримчанам вироків – штрафи від 5 000 до 80 000 рублів. При цьому сплата штрафу не звільняє людину від зобов’язання служити у збройних силах. Як мінімум один вирок – це умовне позбавлення волі на термін 8 місяців.

Ці вироки свідчать про примус мешканців Криму до служби в армії держави, яка окупує. Варто зауважити, що з кожним наступним призовом збільшується кількість вироків за ухиляння від служби у збройних силах РФ.

За даними Кримської правозахисної групи, у порушення міжнародного гуманітарного права та рішень Генасамблеї ООН, з початку окупації Росія мобілізувала до війська біля 15 тисяч кримчан.

Такі дії РФ в Криму є порушенням Женевської конвенції IV та Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), що підтверджується у звітах з попереднього розслідування офісу прокурора МКС.

Правозахисники підготували рекомендації для кримчан про те, як не стати жертвою кримінального переслідування за ухиляння від служби в армії РФ.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top