Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Омбудсмен РФ підтвердила, що Володимира Балуха вивезли до Росії

Інформацію про це оприлюднено на сайті омбудсмена РФ Тетяни Москалькової.

“Насправді Володимир Балух вибув для відбування подальшого покарання на материкову частину Російської Федерації, про що своєчасно було проінформовано його адвоката”, – йдеться у повідомленні.

Проте адвокат Балуха оповістив Кримську правозахисну групу, що його ніхто не ставив до відому про переведення підзахисного до Росії. Місце відбування покарання політв’язня було чітко визначено раніше – це колонія № 2 м. Керч.

Причини такого переведення захисникам Балуха досі невідомі. У керченській колонії Балух отримав позитивну характеристику, яку було оголошено на останньому судовому засіданні з розгляду клопотання про умовно-дотермінове звільнення українця.

Омбудсмен РФ також написала на своєму сайті, що етап Балуха може тривати від 2‑х тижнів до одного місяця.

“Згідно російського законодавства, кінцеве місце перебування покарання не повідомляється родичам і адвокатові до моменту фактичного прибуття туди в’язня. Зазвичай на таку дорогу, до того місця, куди його відправлено відбувати покарання, витрачається від 2‑х тижнів до одного місяця”, – йдеться у повідомленні на сайті російського омбудсмена.

Варто завважити, що такі дії влади РФ щодо Володимира Балуха порушують не лише міжнародне гуманітарне право, але й закони самої Російської Федерації.

Згідно статті 73 КВК РФ, засуджені до позбавлення волі, окрім зазначених у частині четвертій цієї статті, відбувають покарання у виправних закладах у межах території суб’єкту РФ, в якому вони мешкали або були засуджені.

У виняткових випадках, за станом здоров’я засуджених або для забезпечення їхньої особистої безпеки, чи то з їхньої згоди, засуджені можуть бути направлені для відбування покарання у належний виправний заклад, розташований на території іншого суб’єкта Російської Федерації”, – мовиться у повідомленні.

Володимир Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав. Стан здоров’я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека, навпаки, під час етапування до РФ наражається на ще більше загрозу, ніж на території півострова.

Етапування Володимира Балуха до РФ порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення мешканців окупованих територій на територію країни-окупанта.

Нагадаємо, 13 лютого 2019 року Володимира Балуха етапували з керченської колонії до СІЗО м. Сімферополь.

Після ухвалення незаконного вироку за сфабрикованими справами Володимир Балух на знак спротиву кілька місяців голодував, втратив більше 30 кг ваги, здоров’я його вкрай погіршилося. Перед етапом до колонії українець погодився припинити голодування, проте відмовився вживати їжу, що дають у колонії та СІЗО.

Балух вживає лише ті продукти, що йому передають родичі та активісти.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top