Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Російський підручник «Історія Криму» для10-го класу розпалює ненависть до кримських татар, – правозахисники

Експерти Кримської правозахисної групи заявляють, що у підручнику історії за 10 клас, який нещодавно з’явився в школах Криму, містяться вислови, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.

Ця книга надійшла до освітніх закладів Криму у січні цього року. Підручник пропонується залучити до навчальної програми з 1 вересня 2019 року. Він занесений до “списку навчальних видань з історії Криму, що допущені до використання у загальноосвітніх організаціях Республіки Крим”. Список оприлюднено на сайті “Міносвіти Криму”.

Якщо підручник буде схвалено керівниками шкіл, то його можуть затвердити як обов’язковий для вивчення на всій території півострова.

У тексті підручника є твердження, що під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів з квітами та вином, і представники кримськотатарського народу активніше долучилися до колабораціоністської діяльності, ніж інші етнічні групи Криму.

Також до тексту підручнику додано твердження, що кримським татарам у місцях висилки безкоштовно надавалася їжа, присадибні ділянки та позики на будівництво житла.

Ці твердження є небеззаперечними та не мають масових підтверджень з боку очевидців і постраждалих.

Тобто, у загальному контексті презентованої у підручнику інформації проглядають прояви мови ворожнечі. А саме, публікація висловів, що піддають сумніву загальновизнані історичні факти насильства та дискримінації під час депортації кримськотатарського народу.

Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова переконана, що підручник має бути негайно вилучений зі списку навчальних посібників за використання у ньому мови ворожнечі.

“Я вважаю неприпустимим використання цього навчального посібника в Криму. У наших розслідах з розпалювання ненависті ми регулярно фіксуємо у підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до римських татар, українців і інших груп. Використання з такою метою підручника несе вагомішу загрозу, тому що діти ще більш схильні до впливу пропаганди, ніж дорослі”, – виголосила правозахисниця.

Керівник Центру громадянської освіти “Альменда” Валентина Потапова має думку, що такі формулювання у підручнику можуть призвести до виникнення міжетнічних конфліктів.

“У влади Криму напрочуд цілеспрямована політика розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Впродовж 5 років, починаючі з 2014 року, робиться усе можливе, щоб розколоти кримське співтовариство, створити умови для етнічних конфліктів на побутовому рівні. Влада Криму робить усе, щоб нівелювати багаторічні досягнення України та Криму з формування міжетнічної толерантності на півострові. Сьогодні вони вирішили вийти на рівень системи освіти в школі. Навчальний предмет “Історія Криму” планують долучити до регіонального компоненту навчального плану загальноосвітньої школи.

Це досить масштабний вплив, тому що кількість дітей, спроможних почати вивчення кримської історії за цим підручником, – приблизно 10–15 тисяч школярів на рік. І це лише у тому випадку, коли за цим підручником навчатимуться лише 10‑класники. На випадок рекомендації й для інших класів, кількість різко збільшується. Такі мегаманіпуляції свідомістю молодого покоління, без сумніву, матимуть важкі наслідки. Як трагедія з масовими вбивствами у Керчі безпосередньо пов’язана з мілітаризацією свідомості, так і запровадження таких підручників може мати наслідком злочини на ґрунті ненависті щодо кримських татар”, – вважає Валентина Потапова.

При цьому кримські юристи вже звернулися з відкритим листом до “міністру освіти Криму” Наталії Гончарової, де вони заявили, що цей підручник порушує відразу кілька законів РФ і має бути вилучений з навчальної програми.

У листі містяться такі вимоги:

Навчальний посібник Історія Криму для 10‑класу за редакцією С. В. Юрченко визнати екстремістською літературою, що сприяє розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі.

Вилучити навчальний посібник з навчальних планів усіх загальноосвітніх шкіл на території Криму.

Визнати навчальний посібник «Історія Криму» для 10‑класу за редакцією С. В. Юрченко, рекомендований Міністерством освіти, науки та молоді Республіки Крим для використання як навчальний посібник, таким, що розпалює національний конфлікт.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top