Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримчан, стосовно яких припинили кримінальні справи, поки ще не виключили зі «списку екстремістів і терористів»

Росфінмоніторинг досі не виключив зі списку «екстремістів і терористів» кримчан, стосовно яких були закриті кримінальні справи після часткової декриміналізації статті 282 КК РФ (Розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності в мережі Інтернет).

Зміни статті 282 Кримінального кодексу РФ були ухвалені Державною Думою РФ 21 грудня 2018 року та набули чинності 9 січня 2019 року. Після цього кримінальні справи стосовно Ісмаїла Рамазанова, Лариси Китайської та Гульсум Алієвої було закрито. Проте вони досі наявні у «Переліку організацій та фізичних осіб, щодо яких є відомості про їхню причетність до екстремістської діяльності та тероризму».

Відсутня у цьому переліку мешканка Ялти Еліна Мамедова, стосовно якої була також закрита кримінальна справа за ч.1 ст. 282. Вона на сайті Росфінмоніторингу додана до переліку «вилучених».

Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що до списку Росфінмоніторингу у різний час були додані такі кримські журналісти та активісти: Микола Семена, Анна Андрієвська, Сулейман Кадиров, Андрій Клименко, Ігор Мовенко, Лариса Китайська, Валерій Большаков, Еліна Мамедова, Євген Каракашев, Ісмаїл Рамазанов тощо.

Перелік Росфінмоніторингу стосується фінансових і майнових обмежень щодо осіб, котрі зазначені у переліку. Фінансові, банківські, кредитні організації стосовно таких людей можуть призупинити користування їхніми рахунками, скасувати грошові операції, відмовити в обслуговування клієнта. Особи, котрих додано до переліку, спроможні здійснювати операції з отримання та витрачання заробітної платні у розмірі не більше 10 000 рублів на місяць із розрахунку на кожного члена родини. Також вони можуть витрачати пенсії, стипендії, грошову допомогу, соціальні виплати й з цих грошей сплачувати штрафи або обов’язкові платежі. Усі дії людей, доданих до списку, щодо грошових коштів або майна перебувають під постійним наглядом відповідних органів і служб. Окрім того, з відомостями про людей з переліку Росфінмоніторингу ознайомлюють адвокатів, нотаріусів і осіб, котрі здійснюють підприємницьку діяльність у сфері надання юридичних абр бухгалтерських послуг.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top