Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Вирок у «справі Табліг Джамаат» суперечить міжнародним нормам, – правозахисник

Переслідування мусульман та ухвалений 22 січня вироку у «справі Таблігі Джамаат» суперечить не лише Європейській конвенції зі справ людини (ЄКСЛ), але й нормам міжнародного гуманітарного права (МГП). Таку думку висловив експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

«Передусім, переслідування мешканців Криму за релігійні переконання заперечує ст. 9 ЕКПЛ. Також необхідно врахувати, що згідно ст. 64 Женевської конвенції IV Росія, як країна-окупант, зобов’язана застосовувати кримінальне законодавство України на окупованій території.

Тобто, кримінальне переслідування мешканців Криму за дії, що не суперечать КК України, є незаконним з позиції МГП і, власне, заперечує статтю 7 ЕКСЛ (покарання виключно на підставі закону). Прикладом такого переслідування є порушення кримінальної справи та позбавлення волі кримчан за звинуваченням у причетності до організації «Таблігі Джамаат», діяльність якої не заборонена в Україні», – переконаний правозахисник.

Нагадаємо, 22 січня «суддя Верховного суду Криму» ухвалив вирок фігурантам «справи Таблігі Джамаат». За інформацією адвоката Джеміля Темішева, Ренат Сулейманов засуджений до 4 років позбавлення волі та обмеження в частині 1 статті 282.2 КК РФ. Талят Абдурахманов засуджений на 2 роки та шість місяців умовно, обмеження – рік і випробувальний термін  – два роки за частиною 2 статті 282.2 КК РФ.

Сейран Мустафаєв і Арсен Кубедінов засуджені за частиною 2 статті 282.2 КК РФ на два роки і шість місяців умовно з випробувальним терміном два роки.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top