Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В рамках політично мотивованих справ у 2018 році у Криму позбавлено волі 37 осіб

Про це в ефірі Громадського ТБ заявила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, відповідаючи на запитання про ситуацію з правами людини на півострові у 2018 році.

“Це був ще один рік окупації з відповідними наслідками для кримчан, з новими репресіями і новими кримінальними справами. Більш того, це був рік з новими страшними трагедіями яких не було ніколи при Україні. Мова йде про страшну трагедію у Керчі, де загинула 21 людина. І навіть якщо розглядати версію російського слідства про “масове вбивство”, хоча ми не віримо в ефективність цього розслідування, то все одно в цьому є вина Російської Федерації. Тому що це наслідки масової мілітаризації дітей, це культ зброї, культ війни, культ ненависті, який за ці п’ять років розповсюдився по всій системі освіти у Криму. Ми вперше у Криму побачили таку трагедію.

Інша трагедія пов’язана із Армянськом. Там багато людей постраждали від шкідливих викидів. І ми досі не знаємо, що саме трапилося, і які будуть в є наслідки цієї трагедії. Це, зокрема, порушення Міжнародного пакту про соціально-економічні права.  І ми розуміємо, що за це порушення до відповідальності ніхто реально притягнутий не буде.

Якщо говорити про репресії, то 37 людей в цьому році було позбавлено волі в рамках політично мотивованих справ. З них 13 – це цивільні особи. Серед них є громадянські активісти. Наприклад це Сервер Мустафаєв, Енвер Бекіров, Євген Каракашев. А ще 24 людини – це наші українські моряки, які є військовополоненими.

І це вперше коли ми можемо сказати, що під час окупації Криму ми маємо українських військовополонених. І в цілому 44 нові кримінальні справи були відкриті в цьому році.

Крім кримінальних справ продовжує застосовуватися адміністративна система покарань. І щонайменше 6 людей було позбавлено волі за адміністративними справами. Найбільш відома з цих справ – позбавлення волі захисника багатьох політв’язнів кримськотатарского адвоката Еміля Курбедінова. Це якраз приклад того, що тиск на адвокатів у Криму триває.

Якщо говорити з точки зору права на релігію, то і тут все погіршується. Це не тільки штрафи, але й перші кримінальні справи проти свідків Єгови, яких раніше не було. Раніше ми мали адміністративні переслідування, а зараз вже маємо кримінальні справи саме за ознакою приналежності людей до певної релігійної групи”, – розповіла Ольга Скрипник.

Інтерв’ю з Ольгою Скрипник з 24-тої хвилини

Докладніше про порушення прав людини у Криму у 2018 році дивіться у нашій інфографіці.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top