Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Політичні кримінальні переслідування в Криму – 57 осіб позбавлені свободи (інфографіка)

Право на свободу та особисту недоторканість – одне з фундаментальних прав людини, зафіксоване у багатьох міжнародних документах. Результатом окупації Криму Росією стали згортання прав і свобод і практика політично вмотивованого кримінального переслідування мешканців Криму. До Міжнародного дня прав людини Кримська правозахисна група (КПГ) презентувала інфографіку про те, скільки осіб були незаконно позбавлені волі у рамцях кримінальних справ за політичними мотивами, і скільки днів ці люди провели у місцях несвободи. Інформацію підготовлено за результатами щоденної роботи КПГ з документування порушень прав людини, включно із збором доказів про політично умотивовані кримінальні переслідування.

В результаті окупації Криму з 2014 року були незаконно позбавлені свободи у рамцях політично умотивованих кримінальних справ мінімум 82 людини.

Експерти Кримської правозахисної групи склали графік, в якому відображено, як збільшується число осіб, позбавлених волі за політичними мотивами в «кримських справах» з квітня 2014 року.

Якщо у другому кварталі 2014 року за ґратами у таких справах незаконно перебувало 5 осіб, то на початку четвертого кварталу 2018 року ця цифра збільшилася в 11 раз та склала 57 осіб. У третьому кварталі 2018 року число політичних в’язнів дорівнювало 61 особі.

Експерти КПГ підкреслюють, що ця цифра не є остаточною, тому що є й інші кримінальні справи в Криму, в яких можуть підтвердитися політичні мотиви переслідування.

Також у листопаді 2018 року Росія захопила українські військові кораблі у Чорному морі поблизу Керченської протоки, і 24 українських військовослужбовця перебувають під вартою у Москві. За нормами міжнародного гуманітарного права вони є військовополоненими.

Окрім того, правозахисники фіксують факти насильницьких зникнень і незаконного позбавлення волі у адміністративних справах.

На думку експерта КПГ Ольги Скрипник, уряд і парламент України мають прикласти максимум зусиль для найшвидшого ухвалення закону про допомогу жертвам політичних переслідувань і їхнім родинам із урахуванням міжнародних норм. Законопроект, що зможе вирішити частину проблем цих людей, вже розроблений правозахисниками. Тепер він потребує підтримки народних депутатів. Також у бюджеті України на 2019 рік має бути передбачено необхідні кошти на виконання такого закону.

Інфографіка у формате PDF

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top