Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Є загроза життю українських моряків у російському ізоляторі -Скрипник

Наші затримані моряки – військовополонені. З ними мають поводитись відповідно цього статусу.

Про це у коментарі для Gazeta.ua сказала Ольга Скрипник, керівник Кримської правозахисної групи.

“Утримання українських моряків має регулювати Женевська конвенція (про поводження з військовополоненими, – ред). Їх не можна судити так, як це намагається робити Росія.
Притягти до відповідальності можна за злочини проти мирного населення. Стаття, яку нашим хлопцям інкримінують, – порушення державного кордону РФ. Це взагалі абсурд. Усім, окрім Москви, зрозуміло: вони його не порушували. Ця кримінальна справа є незаконною навіть з точки зору російського законодавства”, – пояснює вона.

Українська сторона має вимагати відповідних умов утримання, каже експерт.

“Перше, це – закриття справи та звільнення. Якщо Росія їх утримує, за статусом військовополонених вони мають знаходитись окремо від інших в’язнів. У слідчому ізоляторі для них має бути окреме приміщення. Наших моряків тримають із людьми, які скоїли кримінальні злочини. 
Утримання наших військовополонених має бути на такому ж рівні, як російських військових в армії. Вони мають харчуватися, як російські солдати. А в СІЗО умови набагато гірші. Українська влада має вимагати їхнього покращення”, – говорить Ольга Скрипник.

Вона наголошує, що у російському слідчому ізоляторі “Лефортово” хлопці ризикують своїм життям і здоров’ям.

Там сидять російські кримінальні елементи. На фоні війни рівень ненависті до українців, тим паче військових, дуже високий. Наш консул повинен мати постійний доступ до них, адже вони є українськими громадянами. 
За міжнародним правом наших військовополонених має відвідати організація Червоного хреста. Україна може звернутися до її головного офісу в Женеві. Також треба подати позов до Європейського суду з прав людини. Така робота вже ведеться. 
З точки зору міжнародного права, наші хлопці – невинні. Усі звинувачення Росії базуються на тому, що вона вважає Крим своїм”, – наголошує правозахисниця.

На її думку, звільнення наших хлопців – питання політичної волі Путіна.

“Тільки він може вирішити, відпускати наших моряків чи ні. Українські кораблі й раніше проходили тим маршрутом. 
Треба увести такий механізм санкцій, щоб Росія втрачала гроші кожен день, який наші вояки проводять у полоні. Адже за кордоном є багато майна російських чиновників та олігархів”, – додає Ольга Скрипник.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top