Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Українські сайти в Криму найбільше блокують провайдери Еліт-нет та Ріал-веб — дослідження

Для користувачів севастопольського інтернет-провайдера «Elite-Net» недоступними є щонайменше 33 українських сайти, 9 з них показують сторінку блокування, 3 — помилку «403 Forbidden», ще 21 — просто не відкриваються. При цьому в інших провайдерів у Севастополі кількість заблокованих українських сайтів — суттєво нижча: 15 — у провайдера «Ланком» і 14 — у «Севстар».

Сімферопольський провайдер «RealWeb» не надає доступ до 25 українських сайтів, 11 з них — заблоковані, 4 — видають помилку «403 Forbidden», ще 10 — не відкриваються. Також під час досліджень у Сімферополі виявлено по 21 недоступному сайту у провайдерів «Giganet» і «Крэлком», а також 7 сайтів у провайдера «FarLine».

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference), проведених Лабораторією цифрової безпеки за підтримки Кримської правозахисної групи у жовтні 2018 р. у Сімферополі та Севастополі.

У всіх перевірених кримських провайдерів були заблокованими або недоступними українські новинні сайти 5.ua, Depo.ua, Rbc.ua, Segodnya.ua, Focus.ua, Ukrinform.ua та Glavcom.ua. Також деякі провайдери блокують сайт кримськотатарського телеканалу Atr.ua (RealWeb у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі), сайт громадської організації «Крим SOS» (RealWeb, Giganet, Крэлком у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі) та інші. Повний перелік заблокованих та недоступних сайтів можна переглянути у документі.

Всі дані з замірів інтернет-блокувань в Криму для перевірки та додаткової аналітики доступні на http://api.ooni.io/, а також зібрані Лабораторією цифрової безпеки у csv-файлі.

Нагадаємо, раніше Лабораторія цифрової безпеки отримала доказ, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору.

Лабораторія цифрової безпеки спільно з Кримською правозахисною групою у жовтні 2018 р. провели 31 тестування в Севастополі та 20 у Сімферополі у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, Крэлком, Ланком та Севстар. Загалом в рамках дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій.

OONI — це спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком, частина The Tor Project. Для тих, хто проживає або буває в Криму і хоче долучитись до досліджень інтернет-цензури, — ось інструкція: http://bit.ly/crimea_blocks.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top